Kamerujte nás?!

14.02.2006 Celý región

Komu niet rady, tomu niet pomoci!!! Veru tak. Na jednej strane akýkoľvek pohľad do nášho súkromia je nepríjemný, na druhej strane mnohí z nás, keď vyjdú zo s...
Komu niet rady, tomu niet pomoci!!! Veru tak. Na jednej strane akýkoľvek pohľad do nášho súkromia je nepríjemný, na druhej strane mnohí z nás, keď vyjdú zo svojej ulity, tak sa navonok správajú ako keby mohli všetko.

O čo ide? V podstate o banálnu vec, ktorú zrejme žiaden režim nevyrieši. Ale pomôžme si dvoma príkladmi na porovnanie, a to z potuliek naším krajom, pri ktorých môžete natrafiť na presne potrebné poznatky. A môže sa vám pri nich aj na chvíľku rozum zastaviť...
V Raslaviciach pri ceste z Prešova do Bardejova majú uprostred dediny zastávku autobusu a pri nej je búdka pre cestujúcich. \"Zvláštna\" je tým, že sa v nej svieti, je slušne zachovalá, vymurovaná, nič jej jednoducho nechýba. Ani keby ju ľudia nevyužívali. A to sú „ len“ Raslavice. Vo veľkom Prešove na sídlisku Sekčov sú miesta pre čakajúcich na svoj spoj v mestskej hromadnej doprave poväčšine v úbohom stave. Občas mestské firmy vymenia na nich porozbíjané sklenené výplne, ale prevažnú časť roka sú deravé viac ako švajčiarsky ementál. Pretože toľko skla niet, koľko zvládne ho porozbíjať ruka vandala.
Žeby taký rozdiel medzi dedinou a mestom? Tam sa všetci poznajú a tu nie? Možno aj to platí.
Kto môže prešovské búdky pre cestujúcich rozbíjať, ničiť? Mladí? Starí? Slušní? Neslušní? Odpoveď by mohli dať výstupy z kamerového zariadenia, snímajúce verejné priestranstvo. Takého, aké v centre mesta odhalilo pred Vianocami kopajúceho mládenca do parádneho snehuliaka. To znamená, že len sledovanie Veľkým Bratom je riešenie?
A ako potrestať takto objaveného pôvodcu porozbíjaných výplní? Nechať ho tam počas noci v takých treskúcich mrazoch, aké tejto zimy zažívame. A basta!!!
Vedeli by o tom svoje povedať prešovskí bezdomovci. Oni zrejme každé sklo nechajú celé, lebo akúkoľvek prekážku od nepríjemného chladu si vážia.
Všetci bezdomovcami zrejme nebudeme. Až také zlé to s nami nie je. Horšie je to však s naším vzťahom ku tomu, čo navonok nie je nikoho. Napríklad taká búdka pre cestujúcich. Ale to sme zas „ len“ na začiatku...
(jj)
 

Vyberte región